Gelişen teknolojiyle birlikte günlük yaşantıya bir dizi yenilikler girmektedir. Bu yenilikleri anlayabilmek için teknolojiyi tanımaya yardımcı argümanların anlaşılması ve özümsenmesi gerekir. Bunlardan birisi de veridir.
Veri Tabanı Yönetimi Nedir? Veri Tabanı Yönetim Çözümleri
Veri, bilgi veya bilgi grubu şeklinde tanımlanabilir. Genel olarak veri, bir bilgi sisteminde saklanan ve işlenen bilgilerdir. Veriler birçok farklı türden olabilir ve birçok farklı amaç için kullanılabilir. Genellikle bir veri tabanında saklanır. Ayrıca veri tabanı, veri tabanı yöneticisi (DBMS) kullanılarak yönetilir. DBMS, veri tabanına veri ekleme, verileri sorgulama ve veri tabanındaki verileri değiştirme gibi işlemleri yapmaya olanak veren sistemdir.
Veri tabanı ise, bir bilgi yönetim sistemi şeklinde tanımlanıyor. Bir veri tabanında bilgi ve veriler bir araya getirilerek bir tasarıma göre saklanır ve yönetilir. Genel olarak veri tabanı verileri saklama,arama, değiştirme ve silme gibi işlemleri yapmak için kullanılan bir araçtır. Ayrıca veri tabanı, birçok farklı veri türünü saklayabilir ve bu verileri bir araya getirerek çeşitli sorgular yapılmasını sağlar. Bu mekanizmanın kullanılabilirliği için bir yöneticiye gerek duyulur. Bu yönetici, veri tabanı yöneticisidir. DBMS olarak biliniyor. Anlaşılacağı üzere veri tabanı, bir veri tabanı yöneticisi (DBMS) kullanılarak yönetilir. DBMS, veri tabanına erişimi kontrol eder ve veri tabanının çalışmasını sağlayan bir yöneticidir. DBMS, veri tabanına veri ekleme, verileri sorgulama ve veri tabanındaki verileri değiştirme gibi işlemleri yapmaya olanak verir.
Veri tabanı yönetimi, verilerin saklanması, yönetilmesi ve kullanılması ile ilgili işlemlerin yapıldığı bir alandır. Bu yöntem herhangi bir veri tabanının oluşturulması, yapılandırılması, işletilmesi ve bakımını içermektedir. Bu sistemle birlikte verilerin güvenliğini, performansını ve erişilebilirliğini sağlamak adına gerekli olan çeşitli işlemleri veri tabanı yönetiminin yürüttüğü gözlemleniyor. Bu işlemler arasında veri tabanı yapısının tasarımı, verilerin giriş ve çıkışı, yedeklenmesi ve geri yüklenmesi, yönetimi ve izlemesi gibi işlemler bulunur. Bu yöntem veri tabanının tasarımı ve yapılandırılması sırasında veri tabanının yapısını belirler. Bu yapı, veri tabanındaki verilerin nasıl saklanacağını, nasıl erişileceğini ve nasıl işleneceğini detaylandırır. Veri tabanı yönetimi ayrıca veri tabanının işletilmesi sırasında verilerin güvenliğini, performansını ve erişilebilirliğini sağlamak için gerekli olan işlemleri yürütür.
Genel olarak veri tabanı yönetimi, verilerin güvenliğinin sağlanması ve gerektiğinde verilerin performansını sağlamaya yönelik yöntemler kullanır. Bu yöntemler arasında veri tabanına ilişkin yapı tasarımı, verilere ilişkin giriş, çıkış, yedeklenme ve geri yüklenmenin bulunduğu bir dizi işlem bulunuyor.
Veri tabanı yönetimi için gerekli olan veri tabanı sistemlerine göz atılır. Bunlar arasında SQL(Structured Query Language) ve NoSQL (Not Only SQL) veri tabanı sistemleri ön plana çıkıyor.
Veri Tabanı Yönetim Sistemi (DBMS)
Veri tabanı yönetim sistemi (DBMS) veri tabanının oluşturulması, yapılandırılması, işletilmesi ve bakımı gibi işlemleri gerçekleştirir. Bu sistemler verilere ilişkin güvenlik, performans ve erişilebilirlik konularında gereken hassasiyetin oluşturulmasına ilişkin çeşitli yöntem ve işlemleri bünyesinde barındırır.
Kullanım şekline göre yorumlandığında DBMS, veri tabanının yapısını ve veri tabanına erişim kurallarını belirleyen bir yazılımdır. Bu sistemler, veri tabanının oluşturulması, yapılandırılması ve işletilmesi sırasında veri tabanının performansını izlemek ve yönetmek için gerekli olan işlemleri yürütür. Veri tabanı yönetim sistemi olarak tanımlanan DBMS, veri tabanına erişim kurallarını belirleyen bir yazılım şeklinde değerlendirilebilir. Bu kurallar, veri tabanının erişebileceği verilerin nasıl güncellenebileceği ve silinebileceği gibi çeşitli konuları içerir. Hangi verilere nasılerişilebileceğini, verilerin nasıl güncellenebileceğini ve silinebileceğini belirler.
Veri Tabanı Yönetim Sistemi Neden Önemlidir?
Verilerin yer aldığı veri tabanının yönetiminden sorumlu olan sistem veri tabanı yönetim sistemidir. DBMS şeklinde bir kısaltması bulunuyor. Veri tabanı yönetim sistemi (DBMS), verilerin güvenliği ve performansı, veri erişebilirliği, çeşitliliği ve bütünlüğü gibi konular nedeniyle önem arz etmektedir.
Veri tabanı yönetim sistemi, verilerin güvenliğini sağlamak için veri tabanına erişim kurallarını belirler. Veriler şahsi bilgiler gibi bir dizi argüman içerebilir. Haliyle DBMS ile belirlenen bu kurallar, veri tabanının hangi verilere nasıl erişilebileceğini, verilerin nasıl güncellenebileceğini ve silinebileceğini belirleyerek güvenli hale getirmektedir. Bu sayede, verilerinizin istenmeyen kişiler tarafından değiştirilmesi veya silinmesi önlenir. Ayrıca veri tabanı yönetim sistemi, veri tabanının performansını izlemek ve yönetmek için gerekli olan işlemleri yürütmektedir. Böylece veri tabanının işlem hızı ve veri erişim hızının artmasını sağlayarak size yardımcı olur.
Ayrıca DBMS, veri tabanının yapısını belirler. Bu yapı ile veri tabanında kontrol sağlar. Bu sayede veriler kolayca erişilebilir hale getirilir. Bunların yanı sıra DBMS, veri tabanının yapısını belirleyen bir yazılım olduğu için veri tabanındaki verilerin çeşitli türlerini saklamaya yönelik tasarım yapılmasını mümkün kılar. Böylece veri tabanında farklı veri türlerini (örneğin, metin, sayı, tarih vb.) birlikte saklamak kolaylaşır. Veri tabanı yönetim sisteminin bir diğer faydası, veri tabanında yapılan değişiklikleri izlemesi ve bu değişikliklerin veri tabanının bütünlüğünü bozmasının önüne geçmesidir. Bu sayede, veri tabanındaki verilerin doğruluğu korunur.
Görüldüğü üzere gelişen teknolojiyle birlikte gündelik yaşamı kolaylaştıran bir yazılım olan DBMS ile verilerinizi veri tabanında güvenli hale getirebilirsiniz. Ayrıca bu yazılım veri tabanı yönetim çözümü olarak değerlendirilebilir. Veri tabanı yönetim çözümleri, genellikle veri tabanı yönetim sistemleri (DBMS) olarak adlandırılır ve veri tabanının oluşturulması, yapılandırılması, işletilmesi ve bakımı gibi işlemleri gerçekleştirir. Bu çözümler, verilerin güvenliğini, performansını ve erişilebilirliğini sağlamak için gerekli olan çeşitli işlemleri yürütür.