Siber Güvenlik Nedir, Siber Güvenlik Hizmetleri Nelerdir?
Siber güvenlik; yazılım programları, veri ve bilgisayar donanım ağları gibi internet bağlantılı sistemleri siber tehditlerden koruyan bir güvenlik yöntemidir. Gelişmiş bir siber güvenlik programı kullanmak, değerli verilerinizin muhafaza edilmesinde çok önemli bir rol oynar. Böyle bir güvenlik yöntemi, herkesin yararına olacaktır çünkü birçok iş alanında bilginin gizli kalması mühimdir.
Finansal hizmet yazılımları, enerji istasyonları, hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları da hassas ve son derece önemli altyapılara güvenir. Güçlü bir siber güvenlik stratejisi, bilgisayar korsanlarının erişip faydalanabileceği her türlü alanı koruma kapsamına alır. Bu da altyapıyı güvende tutmak adına uygun araç ve hizmetleri kullanmayı gerektirir.
Siber Güvenliğin Önemi Nedir?
Kredi kartı bilgileri ve kimlik numaraları Google Drive, OneDrive ya da Dropbox gibi uygulamalarda saklanıyor. Bununla birlikte zayıf bulut depolama hizmetlerinin getirdiği güvenlik sıkıntıları, cep telefonu ve internet kullanımı şüphesiz ki arttı.
Küçük bir işletmeye veya uluslararası bir şirkete sahip olabilirsiniz. Her iki ihtimalde de tüm gününüz bilgisayar sistemlerine veri işleyerek geçiyor. 10 sene öncesinde hiç karşılaşmadığınız güvenlik sistemi açıklarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz.
Bu durumda sizi koruma altına almak için siber güvenlik devreye giriyor. Siber saldırıların ne kadar yaygın olduğu unutulmamalı. 2019 senesinde büyük şirketlerin %32’si siber saldırıyla karşı karşıya kaldı. Bu oran her sene giderek artıyor.
Siber Güvenlik Çözümleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
Bilgisayar sistemlerinize karşı düzenlenmiş kötü niyetli saldırılar, kuruluşunuzun sistemine ve hassas verilerine erişmeyi amaçlıyor olabilir. Aynı zamanda bu verileri ve sistemleri değiştirebilir veya tamamen silebilir. Sağlam bir siber güvenlik stratejisi, bu saldırıları ortadan kaldırabilir ve iyi bir güvenlik duvarı oluşturur. Sistem veya cihazın işleyişini engelleyen ve etkisiz hâle getiren saldırıları da önler..
Siber güvenliğin avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
• Veri ve ağ koruması,
• Siber güvenlik saldırıları ve veri sızdırılmalarına karşı koruma,
• Yetkisi olmayan kullanıcı erişimini engelleme,
• Sızdırılma vakalarından sonra kurtarma sürecinde somut gelişmeler,
• Mevzuata uygunluk.
Siber korumanızı iyileştirmek için kuruluşunuzun uygulaması gereken bazı siber güvenlik çözümleri; güvenlik duvarı, açık şifreleme düzeni, güvenli bir bulut depolama yazılımı, antivirüs ve anti-malware yazılımı olarak sıralanmaktadır.
Kuruluşlar, sohbet robotlarını aşağıdaki şekillerde kullanabilir:
• İç tehditlere karşı dikkatli olun :Genellikle kuruluşunuza karşı oluşacak muhtemel bir tehlikenin dışarıdan geleceğini düşünürsünüz. Bu nedenle de çoğu şirket, kendi içindeki tehlikeleri göz ardı eder. Farkında olunmasa da size ve kuruluşunuza zarar verecek en büyük tehlike, içeriden bir kimse olabilir.
• Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin: Verileri sistemli bir şekilde yedeklemenin, bilgi teknolojileri stratejilerinde yer alması gerekir. Önemli girdileri mevcut bir yedekleme sistemine aldıysanız yanlışlıkla silinen dosyalarınızı kolayca kurtarabilirsiniz. Bu noktada dosyalar kilitlendiyse dahi herhangi bir ücret ödemeye gerek kalmaz.
•Güvenlik analizi yapın:Bilgisayarlara veya daha birçok teknolojik cihaza antivirüs programı kurmak yeterli olmayabilir. Her geçen gün yeni veri ihlalleri ortaya çıktığından güvenlik denetlemesi için bir profesyonele danışmak akıllıca olacaktır. İşinin ehli bu kişiler, hiç ummadığınız eksiklikleri ve zayıf noktaları ortaya çıkarabilir.
•Cihazları şifreleyin:Günümüzde birçok insan telefonlarından veya kişisel cihazlarından çalışmayı tercih ediyor. Bu cihazların güvenilir olduğunun garantisi yok. Bundan dolayı tüm verilerin şifreli bir şekilde saklandığından ve güvende olduğundan emin olun.
•Güvenlik Artışı: Günümüz BT sektörünün en büyük tehditlerinden olan hacker’ler (bilgisayar korsanları) her zaman bir güvenlik sorunu olacaktır. Hacker’ler büyük, orta veya küçük işletme gözetmeksizin amaçlarına göre, bu işletmelerin ağlarında açıklarını arayıp çok sayıda siber saldırı düzenlemektedir. Bu güvenlik sorunları düşünüldüğünde RPA robotları çalışanlara göre büyük avantaj sahibidir.
Bir RPA robotunu düşünelim. Bu robot bir sisteme login olmayı unutabilir veya sisteme giriş yaptıktan sonra sistemden çıkış yapmayı unutabilir mi? RPA robotları, kendisine tanımlanmayan bir pop-up’a tıklayıp üzerinde işlem yapamaz. Bununla birlikte; kendisine tanımlanan herhangi bir özel bilgiyi, kişisel veriyi veya şifreyi herhangi bir not defterine fiziksel veya bilgisayar üzerine kaydetmez veya tanımlanmayan 3. taraf kişilerle paylaşamaz. Bu tür durumlar göz önünde bulunduğunda, minimum eksiklikte veya eksiklik olmadan geliştirilmiş bir RPA robotunun kendi iradesiyle bu tür işlemleri yapması imkansızdır. Bu nedenle RPA robotlarının güvenlik açısından yüksek fayda sağladığını söyleyebiliriz.
•Güçlü şifreler oluşturun: Birçok şirket, hâlâ basit ve erişilmesi kolay şifreler kullanmaya devam ediyor. Zayıf şifre seçimi, değerli bilgilerinizi bilgisayar korsanlarına karşı açık bir hâle getirir. Güvenliğinizi güçlendirmenin en basit yolu, kuvvetli şifreler yaratmaktır. Oluşturduğunuz şifreleri her 90 günde bir değiştirmeyi unutmayın.
•Siber güvenliğe daha fazla zaman ve para harcayın: Çoğu zaman kuruluşlar, hem zaman hem de para anlamında siber güvenliğe yeterli önemi göstermiyor. Siber güvenlik, riskli veriler barındıran iş yerlerinde ciddi pozitif etkiler yaratabilir.
Siber Güvenlik Hizmeti Sunan Şirketler Neler Yapar?
Siber güvenlik hizmeti sunan şirketler, müşterilerinin bulut depolama sistemlerinden, ağlarından, veri tabanlarından ve cihaz bağlantılarından sorumludur. Bu şirketler, bir kuruluş ağının içindeki tüm sistemleri korur ve gerekli desteği sağlar. Sistem gözetlemeden güvenlik yamasına, kaybolan verinin kurtarılmasından bozuk sistemin onarılmasına kadar bütün gerekli işlevler siber güvenlik şirketi hizmetleri içerisinde yer alır.
Siber güvenlik şirketlerinin sağladığı hizmetler:
• Güvenlik açığı analizi ve durum düzenlemesi
• Adli hizmetler
• Veri sızdırılmasının önüne geçilmesi
• Veri gizliliği
• Güvenli yazılım geliştirme
• Yönetmeliğe uygunluk olarak sıralanmaktadır.
İşletmeler, veri merkezine ve diğer bilgisayar donanımlı sistemlere gerçekleşecek izinsiz bir erişime karşı korunmak için siber güvenliği sıklıkla tercih eder. Bu koruma yöntemi, bireyler tarafından da kullanılabilir.
Siber Saldırılara Karşı En Etkili Koruma Yöntemleri Nelerdir?
Siber saldırılara karşı en etkili koruma yöntemleri, tıpkı veri güvenliği sağlamasında olduğu gibi birkaç adımla gerçekleştirilebilir:
1-Çalışanlarınızı siber güvenlik konusunda eğitin.
Çalışanlarınız ne kadar bilgi sahibiyse şirketiniz ve siz de o kadar güvende olursunuz. O nedenle işe çalışanlarınıza siber güvenliğin önemini ve ne olduğunu anlatarak başlayın. .
2-Yazılımınızı güncel tutun.
Şirketiniz ve çalışanlarınız tarafından kullanılan tüm yazılımların, en güncel versiyonlara sahip olması gerekir. Eski uygulamalar, güvenlik açıkları içerebildiğinden bilgisayar korsanlarının şirket ağlarınıza erişmesi kolaylaşır.
3-Veri şifreleme ve yedeklemeye dikkat edin.
Veri şifreleme, veri ihlallerine karşı alabileceğiniz en iyi önlemlerden birisi olma özelliğini hâlâ koruyor.
4-En kötü ihtimali düşünüp bir kurtarma planı oluşturun.
İyi planlanmış etkili bir kurtarma planı, gelecekte şirketinizin rastlayabileceği tehlikelere karşı hazırlıklı olmanızı sağlar.
5-Anti-malware ve güvenlik duvarı yazılımı kullanmaya başlayın.
Güncel kötü amaçlı yazılımlarla mücadele etmeniz için tasarlanmış programları kullanın. Anti-malware, virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları uzaklaştıracaktır ancak sisteminizin bu tehlikelerden öncesinde korunmaya başlaması gerekir. İşte bu noktada güvenlik duvarı ortaya çıkmaktadır.