Kimlik ve Erişim Yönetimi
Kimlik Erişim Yönetimi (Identity Access Management- IAM), bir organizasyonun, kullanıcıların dijital kaynaklarına erişimlerini kontrol etmek, yönetmek ve denetlemek için kullanılan bir dizi teknoloji, politika ve süreçtir.
Kullanıcıların kimliklerini doğrulayarak belirli kaynaklara erişim izinlerini belirleyen bir güvenlik sistemi olarak düşünülebilir. Bu kimlik doğrulama süreci genellikle kullanıcı adları ve şifreler, belirli bir cihazın tanımlayıcıları veya biyometrik veriler gibi kimlik doğrulama yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilir.
Kimlik erişim yönetimi ile kullanıcılara atanmış roller ve yetkilendirmeler gibi ayrıntılı erişim hakları sağlar. Bu, örneğin, bir kullanıcının yalnızca belirli bir veri tabanına veya bir uygulamanın belirli bir bölümüne erişebileceği anlamına gelebilir.
IAM'nin hedefleri arasında veri güvenliği, risk yönetimi, uyumluluk ve verimlilik bulunur. Bir IAM sistemi, veri güvenliği açıklarını minimize ederek ve kullanıcıların yalnızca gerekli erişim haklarına sahip olduğunu doğrulayarak, bir organizasyonun dijital varlıklarının korunmasına yardımcı olur.
Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM) Nelerden Oluşur?
Kimlik ve erişim yönetimi (IAM) sistemleri, kullanıcılara yetki sağlama ve yetkilendirmeyi kaldırma, izleme, yetkisiz erişimi önleme veya gelişen erişim haklarını yönetme gibi görevleri basitleştiren çeşitli araçlardan oluşmaktadır.
Çoklu oturum açma (SSO): Çoklu oturum açma çözümleri, bir kullanıcının tek tek uygulamalarda ya da kaynaklarda oturum açmak zorunda kalmadan, bir kuruluşun altyapısında güvenli bir şekilde kimlik doğrulama sürecini gerçekleştirmesi için bir dizi kimlik bilgilerini kullanmasını sağlar. Böylece kullanıcının parola hatırlaması ihtiyacını ya da kimlik bilgilerinin kaybolması gibi durumlardaki riskleri azaltır.
Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA): Çok faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcın iddia ettiği kişi olduğuna daha net ve doğru bir şekilde doğrulama yeteneği verir. Uyarlanabilir (adaptive) çok faktörlü kimlik doğrulaması ise risk tabanlı bir yetkilendirme kontrolü ile kullanıcı ve cihaz davranışını sürekli analiz ederek riskleri önler.
Yaşam döngüsü yönetimi (LCM): Kuruluşların artan müşteri, çalışan, yüklenici ve iş ortakları kullanıcı ortamını yönetme görevlerini basitleştirmesine olanak tanır. Bu yöntem, bilgi teknolojileri ve insan kaynakları departmanlarında büyük miktarda zamandan tasarruf sağlarken, çalışanların daha verimli çalışması için ihtiyaç duydukları uygulamalara erişmelerini sağlar.
Merkezileştirilmiş Kullanıcı ve Cihaz Yönetimi: Kimlik saldırısı risklerini ortadan kaldırır. Kullanıcı bilgi ve parolalarının güvende olmasını sağlar. Bilgi teknoloji maliyetlerini düşürür ve güvenliği artırır.
Erişim ağ geçitleri (OAG): Okta Access Gateway ürünleri sayesinde kuruluşlar, çoklu oturum açma (SSO) ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi modern güvenlik araçlarını şirket içi altyapılarına uygulayabilir.
Sunucularınız için IAM: Altyapı genişletmek, erişim kontrolünü merkezîleştirmek için kullanılır. Şirket içi ve bulut altyapılarına problem yaşanmadan erişim sağlar. Bunu yaparken, kimlik hırsızlığı ve hesap çalma risklerini azaltmaktadır. Okta ASA (Gelişmiş Sunucu Erişimi) aracı ile statik anahtarlara olan ihtiyaç ortadan kalkar.
Kimlik ve Erişim Yönetimi Kullanıcıları Kimlerdir?
Bir kimlik ve erişimi yönetim sistemi, bir organizasyondaki bütün kullanıcıları kapsamaktadır: çalışanlar, yükleniciler, müşteriler ve iş ortakları.
• Çalışanlar: Kuruluşların direkt olarak çalışanlarının bir uygulamaya, sunucuya ya da şirket ağına erişim sağlamak istediklerinde kimliklerinin doğrulanması gerekmektedir. Çalışanın erişim seviyesi, genel olarak rolleri ve departmanları tarafından belirlenmektedir.
• Yükleniciler: Bir kuruluşla kısa bir zaman için ya da tek sefere mahsus olarak bir projede çalışan kişilere belirli kaynaklara ya da uygulamalara erişim izni verilebilmektedir. Bu kullanıcılar o proje sürecinde, uygulamalara erişim sağlayabilirken, proje bittiğinde erişim görevleri alınmaları gerekmektedir.
• Müşteriler: Organizasyonlar, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve isteklerini uygulama ve hizmetlere bağlarken, müşteri kimliği ve erişim yönetimi (CIAM) aracılığı ile profillerini yönetebilirler.
• İş Ortakları: Birçok şirket tarafından yapılan işleri ve yönetimi daha kolay hale getirmek için ortaklarının kullanıcılarına ilgili kaynak paylaşım erişimi verebilirler.
Kimlik ve Erişim Yönetimi’nin (IAM) Faydaları Nelerdir?
Kimlik ve erişim yönetiminin çeşitli faydaları bulunmaktadır. Temel avantajı otomasyon, güvenlik ve yönetişimdir. Kimlik ve erişim yönetim sistemlerinin otomasyonu ile kullanıcı erişimlerini manuel olarak yönetmek için gereken zamanı azaltır. Bu sayede daha fazla operasyonel verimlilik sağlanmış olur. Diğer taraftan insan hatası risklerini de azaltmış olur.
Doğru IAM stratejileri ile;
• Güvenilir ve doğru bilgiye doğru zamanda erişim imkânı,
• Kolay bir şekilde doğru bilgiyi toplama ve sağlanan uyumluluk ile müşteri güveni artması,
• Verinin korunması ve yeni iş imkânı olanakları ile maliyetlerin düşürülmesi,
• Regülasyona uyumluluğa ek olarak işinize değer katmak sağlanır.
Bugün organizasyonlar; çalışanlar, müşteriler ve iş ortaklıkları ilişkilerine ek olarak regülasyonların da etkisi ile gittikçe artan bir kimlik ve erişim yönetimi ihtiyacına sahiptirler.
Günümüzde organizasyonlar, uygun şekilde düzenlenmediğinde bilişim teknolojileri kaynaklarını riske atan uzaktan çalışma uygulamalarını giderek daha fazla benimsiyor. Kimlik ve erişim yönetimi, organizasyonların daha fazla çeviklik için değişen iş modellerinde güvende kalmasını sağlamaktadır.
Doğuş Teknoloji, Okta’nın Türkiye’deki Partneridir
Okta, bulut tabanlı bir kimlik ve erişim yönetimi (IAM) platformudur. Okta, kuruluşların, çalışanlarının ve müşterilerinin çevrimiçi uygulamalara erişimini yönetmelerine, güvenliğini sağlamalarına ve kullanıcı deneyimini iyileştirmelerine yardımcı olur.
Doğuş Teknoloji olarak Kimlik ve Erişim Yönetimi alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Okta’nın Türkiye’deki en büyük partnerlerinden biri olarak hizmet sunmaktayız. Doğuş Teknoloji Okta Türkiye partneri olarak Okta’nın kimlik yönetimi çözümleri ile iş ortaklarına ve kurumsal müşterilerine hizmet vermekteyiz.
Müşterilerimize Okta'nın kimlik ve erişim yönetimi çözümlerini sunarak, paydaşlarımızın işletme verimliliğini artırmasına yardımcı oluyoruz. Ayrıca, bu çözümler müşterilerimizin veri güvenliğini artırarak hassas verilerinin korunmasına destek olurken iş süreçlerinin de daha güvenli ve daha verimli hale getirilmesini hedefliyoruz. Bu ortaklık sayesinde, Doğuş Teknoloji müşterileri, dijital kimliklerini güvenle yönetirken, işletme ve insan kaynağı verimliliğini artırabilmektedir.
Kısacası günümüz dijital dünyasında siber güvenlik uygulamaları ve yatırımları hayati bir öneme sahiptir. Siber saldırılar, siber suçlar ve diğer siber tehditler her geçen gün daha da karmaşık hale geliyor. Kimlik ve erişim yönetimi (IAM), kullanıcıların söyledikleri kişiler olduklarını doğrulama ve kullanma izinlerine sahip oldukları uygulamalara ve kaynaklara erişebilmelerine olanak tanırken sizi ve hesaplarınızı korur.
Diğer içeriklerimiz için blog sayfamıza göz atabilirsiniz.