D-Expert Dönüşümünde, Google Cloud'un Yeteneklerinden Yararlandık!

08 Mart 2022

a2

2020 yılında Covid-19 salgınının hayatımıza girmesiyle, hayatımızın her alanına dair ihtiyaçlarımız değişiklik göstermiş ve bu doğrultuda birçok iş sektörü yeni sürece adapte olmaya çalışmışlardır. Bu yeni süreçten en çok etkilenen sektörlerden biri olan otomotiv sektörü ikinci el arabaya olan artan taleple oldukça canlanmıştır. Pandeminin getirilerinden biri olan sosyal mesafenin, ulaşım konusunda da yansıması olmuş ve insanlar daha güvenli seyahat etmek adına ikinci el araba tercihlerine yönelmişlerdir. Artan bu talep, tüketicilerin pandemiye kadar olan birikimleriyle de kendisine olumlu bir cevap bulmuştur.

İkinci el araba sektörünü, teknik bakım ve kontrolden ayrı düşünmek neredeyse imkansızdır. Kullanılmış otomobil satın alma süreci, ustanın teknolojik ekipman ve aletleri analiz etmesi ve değerlendirmesi olan “expertise” adı verilen profesyonel yardım gerektiren sürece tabiidir. Bu doğrultuda, expertise sektörü de karşılaşılan ikinci el araba talebiyle doğru orantılı olarak artış göstermiştir. Kullanılmış otomobiller için kapsamlı değerlendirmeler, pazarda standardizasyon yaratır. Şeffaflık, verimlilik ve yüksek kaliteli araç değerlendirmeleri sağlamanın yanı sıra doğru ve hızlı değerlendirmeler, kullanılmış arabaları doğrulamak ve test etmek için de ayrı bir önem arz eder. D-Expert, en son teknolojilerle desteklenen uzmanlığı ile ikinci el pazarındaki bu güveni sürdürmek için 2013 yılında kurulmuştur. Uluslararası deneyime sahip TÜV SÜD D-Expert, Türkiye'de tarafsız, objektif ve profesyonel ikinci el otomobil ekspertiz hizmetleri sunmaktadır. TÜV SÜD D-Expert Kullanılmış Araç Ekspertiz Raporu, aracın kesin ve doğru koşullarını sağlamak için uzmanlar tarafından detaylı olarak hazırlanır. Tarafsız, bağımsız ve güvenilir bilgi ve danışmanlık hizmetleriyle TÜV SÜD D-Expert, otomobil sektöründe güvenilir bir bilgi kaynağı olmayı hedefleyen müşterilerine izlenebilir ve sürdürülebilir kaliteli bilgi birikimini teknoloji ve inovasyon ile birleştirerek değer sağlar.

En Yeni Teknolojiden Faydalandık

TÜV SÜD D-Expert'in uygulaması, ülke genelinde bayiler ve müşterileri tarafından randevu planlamak ve ekspertiz raporları gibi bilgileri göndermek ve görüntülemek için kullanılır. Son zamanlarda, geliştirme ekibi uygulamayı mikro hizmetlere dönüştürmeye başladı ve daha fazla geliştirme için bulutta uygun bir ortam aradı. Halihazırda bir üçüncü taraf bulut sağlayıcısı olan bir CI/CD ortamını kullanan TÜV SÜD D-Expert, bunu geçiş yapmadan kullanmak amacıyla yeni bir arayış içindeydi.

Doğuş Teknoloji, D-Expert'in iş ortağı olarak gereksinimleri karşılamak için bir Google Cloud mimarisi üzerinde çalıştı. Dönüşüm sürecinin başarılı olması için en önemli üç hedef olarak ölçeklenebilirlik, performans ve güvenlik olarak belirlendi.

Bu projenin ilk adımı, öncelikli beklentilerin ayrıntılı bir şekilde belirlenmesiydi. Artan karmaşıklığın üstesinden gelmek için D-Expert, operasyon süresini kısaltmak ve firmanın büyümesine ayak uydurabilmek için mikro hizmet tabanlı bir mimariyi ve orkestrasyon çözümü olarak Kubernetes'i uygulamak istedi. Üretim yükleri için otomatik olarak ölçeklenebilir bir ortam çok önemliydi. Mikro hizmet düzenlemesinin yanı sıra, yönetilen SQL hizmeti ihtiyacı ve çok formatlı veriler için güvenilir nesne depolaması gerekliydi. Özel DNS, APM, kapsayıcı kayıt defteri ve MongoDB gibi dış kaynaklara en iyi güvenlik uygulamalarıyla erişmek, düşük maliyetli bir test ve geliştirme ortamı sağlarken en önemli dönüm noktasıydı. Ayrıca, hata toleransı için en az iki ayrı veri merkezine sahip olmak, koruma amaçlı üretimde, farklı hizmetlerin çalıştırılmasına olanak tanıdı.

Google Cloud Dönüşümünü Eşsiz Bir Mimariyle Birleştirdik

Projenin ilk aşamasında dönüşüm hedefleri ölçeklenebilirlik, performans ve güvenlik olarak belirlenmişti. Mimari tasarımı geliştirmek için yukarıda bahsedilen diğer hedefler de korunmaya çalıştı. Ortak plan, mimariye göre uygulanmaya başlandı. Bulut teknolojilerinin dönüşüm gücünü kullanmak için onaylar alındıktan sonra, mikro hizmetler ortamı için GKE kümelemesi uygulandı. Bölgesel bir özel GKE kümesiyle otomatik ölçeklendirme sağlandı. Özel GKE kümeleri, düşük maliyetli bir test ve geliştirme ortamı sağlamak için tasarlandı. Paylaşılan VPC, D-Expert'in projelerdeki kaynakları ortak bir VPC ağına bağlamasını sağlayarak, kullanıcıların ağın dahili IP'lerini kullanarak bu ağın alt ağlar, bulut VPN, NAT güvenlik duvarları ve diğerleri gibi bileşenleri arasında güvenli ve verimli bir şekilde iletişim kurmasına olanak tanıdı. Standart depolama sınıfına uymak ve üretim için çift bölgeli Bulut Depolama, test ve geliştirme için tek bölgeli Bulut Depolama kullanıldı. Global L7 Yük Dengeleme, D-Expert'in WAF ilkelerine göre özelleştirildi. Böylece güvenlik ve uyumluluktaki en iyi uygulamalar, bulut işlevsel yönetişimiyle güvence altına alınmış oldu.   

TÜV SÜD D-Expert, sektörde kendini kanıtlamış uzman Doğuş Teknoloji ile ortaklık kurarak bulut yeteneklerini kullanırken rekabet avantajının geliştirilmesine katkıda bulundu. D-Expert, uygun maliyetli, ölçeklenebilir ve güvenli bir tasarımla Google Cloud Platform üzerinden yönetilen hizmetlerden yararlanırken bir dizi şube ve hizmet açısından agresif genişleme için dönüştürücü gücü de elde etmiş oldu. Maliyet yönetimine olumlu etkisine olarak, bulutu kullanan D-Expert'in Bilişim Teknolojileri ekibi, olası sorunlar karşısında artık daha hızlı aksiyon alabiliyor.  

Paylaş: