Platin Dergisi – Teknoloji’nin Kadın Liderleri

11 Nisan 2022

detail-image

2017’de Türkiye’nin sayılı Ar-Ge merkezlerinden biri olan Doğuş Teknoloji’nin İş Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Sermin Küçükyüce, Platin Dergisi’nin Nisan sayısına konuk oldu. “Teknoloji’nin Kadın Liderleri” üzerine yapılan çalışmada Küçükyüce, Doğuş Teknoloji’nin insan odaklı kültürü ve toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları üzerine röportaj verdi.


1) Doğuş teknolojinin hikayesinden bahseder misiniz?


Doğuş Teknoloji, 2012 yılında Doğuş Grubu şirketlerine bilgi teknolojileri alanında değer yaratma heyecanıyla kurulmuş, bilişim teknolojisi alanında gerekli her türlü altyapı çalışmaları, sistemsel ve yazılımsal ürünler üzerine hizmet veren bir IT firması. 2018 yılı itibariyle Doğuş Grubu markalarına ek olarak grup dışına da bilişim teknolojisi alanında hizmet vermeye başladık. Şu an 450+ çalışanımız var. Genç ve dinamik bir firmayız, yaş ortalamamız 33. Aslında bu genç kadromuz sayesinde yeni teknolojilerin peşinden tutkuyla koşuyoruz. Öyle ki, 2017 yılında Türkiye’nin sayılı Ar-Ge merkezlerinden biri olduk. Uzmanlık alanlarımız arasında; iş süreçlerinin otomasyonu, raporlama, güvenlik, yazılım ve bilişim sistemi taleplerinin tasarlanması, geliştirilmesi, kurulması, bakımlarının sağlanması, güncellemelerinin yapılması ve sorunlarının giderilmesi yer alıyor. 


2) Doğuş Teknoloji olarak sektöre ne tür yatırımlar yapıyorsunuz? (Ürünler, hizmetler…)

 

Doğuş Teknoloji olarak Geleceğe Giriş Programı’mız ile 2017 yılından bu yana gençlerin mesleki ve kişisel yetkinlik gelişimi ve iş dünyasına kazandırılması ile ilgili sorumluluk alıyoruz. Kurum içi ve dışından katılımcılara yönelik hızlandırma programları düzenleyerek ekosisteme tecrübe aktarımı, nitelikli iş geliştirme ve network erişimi gibi katkılar sunuyoruz. Büyüyen ve kendini sürekli geliştiren teknoloji hizmetleri pazarında veriyi ve katma değeri merkeze alan kurumsal ürün ve çözümlerimizle müşterilerimiz ve iş ortaklarımızın dijital yolculuklarına eşlik ediyoruz. Yerel ve global pazarda ölçeklenebilen ürünler geliştirmeye öncelik vererek, bulut tabanlı hizmetlerin yaygınlaşması ve tüm paydaşlarımızın kazanımının en üst seviyelere çıkması için çaba sarf ediyoruz.

 

3) Sunduğunuz çözüm ve hizmetlerle nasıl bir sektörel konuma sahipsiniz? 

 

Siber güvenlikten veri analitiğine, altyapı çözümlerinden yazılım geliştirme hizmetlerine uzanan geniş bir alanda sunduğumuz ürün ve hizmetlerle, vizyon ve hizalanma anlamında teknoloji sektöründe öncü kuruluşlar arasında yer alıyoruz.

 

4) Mevcut ve potansiyel çalışanlar açısından nasıl bir teknolojik şirket kültürü inşa ediyorsunuz?

 

Bir teknoloji şirketi olmakla birlikte, yaptığımız işin ve çalışma kültürümüzün odağında daima insanı alıyoruz. Büyük bir hızla değişen günümüz dünyasında; çalışma arkadaşlarımızı dinlemek, onların ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda uygulamalarımızı şekillendirmek ve geliştirmek, tutkularının peşinden gidebilecekleri, fikirlerini özgürce paylaşabilecekleri ve sürekli gelişimlerini destekleyen alanları yaratmak ve bunun için gereken esnekliği sağlamak kültürümüzün temelini oluşturuyor diyebilirim.

 

5) Kadınların liderlik rollerinde temsilinde ne noktadasınız? Sektörel açıdan neler yapılabilir? 

 

Şirketimiz yaklaşık %40 kadın, %60 erkek çalışan oranı ile aslında içinde bulunduğumuz sektörün dinamikleri düşünüldüğünde iyi bir orana sahip. Hatta şirketimizin C Level yönetim kademesinde de eşit bir orana sahibiz. Yine de bu oranları her seviyede dengelemek amacı ile Sürdürülebilirlik inisiyatifi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği odak alanı kapsamında bir süredir İş’te Eşit Kadın sertifikasına sahip olabilmek için çalışmalar yürütüyoruz. Önceliğimiz, hem yönetsel kararlarda çalışanlarımızın unvan ve departman bazında cinsiyet oranlarını gözetmek hem de bu istatistikler doğrultusunda her alanda gerekli iyileştirme aksiyonlarını planlamak, var olanları ise sürdürmek. Ayrıca genel politikalarımızda (işe alım, ücret, eğitim, terfi, vb.) cinsiyet eşitliğine aykırı herhangi bir madde bulunmamakla birlikte, özellikle sistem altyapı gibi departmanlara yapılan başvurularda kadın-erkek sayısında eşitliği olabildiğince sağlamaya çalışıyoruz.

 

6) Sektörde kadın lider sayısının az olduğu göze çarpıyor. Liderliğe giden yolda kadınlar kendilerini nasıl ön plana çıkarabilirler?

 

Her şeyden önce teknoloji dünyasındaki kadın liderler gelecekle ilgili söz sahibi olduklarının farkına varmalı. Mesele sadece yeni ürünler geliştirmek değil, dünyayı değiştirebilecek başarılara imza atmak; bunun için de her şeyden önce cesaret gerekiyor. Teknoloji o kadar büyük bir hızla ilerliyor ki, fırsatların bize gelmesini bekleme lüksümüz yok. Tutkularımızın peşinden gitmek, risk almak ve denemekten korkmamak lazım. Benim kadın liderlere en büyük tavsiyem; önyargıların sizi durdurmasına izin vermeyin.  Kariyerinizle ilgili siz cinsiyet bağımsız düşünün. Zorluklara karşı kararlı ve dirençli olun. Ve bu yolculukta mutlaka başka kadınların gelişiminin de parçası olun; onlara mentorluk yapın, deneyimlerinizi aktarın. Emin olun ki, günün sonunda başardığınız şeylerin, ortaya koyduğunuz yeni fikirlerin veya yarattığınız değerin hazzı her şeyin üzerinde olacak.

 

7) 2022 yılı hedefleriniz nasıl?

 

2022 yılında, kurum içi kuluçka süreçlerimizden çıkan yeni ürün ve servislerimizi pazara sunma konusu gündemimizin ön sıralarında olacak. Yurtdışında iş geliştirme faaliyetlerimizin hız kazanacağı, yatırım ve büyüme odağımızın güçlü olacağı bir yıl geçireceğiz. 

Paylaş:

Diğer Haberler